دلایل بد غذایی کودکان

دلایل بدغذایی کودکان

بد غذایی کودکان یکی از مشکلات رایجی است که والدین با آن مواجه می شوند. مثلا ممکن است کودک شما، غذایی که تا دیروز با اشتها می‌خورد را دیگر نخورد. اینکه کودک انتخاب کند چی بخورد یا چی نخورد بخشی از رشد کودک است که با شکل گرفتن استقلالش این مساله شدیدتر می‌شود. راستی خبر خوب اینکه بد غذایی کودکان موقتی است و با افزایش سن کودک کمرنگ می‌شود. در این مقاله به این موضوع پرداخته شده است. همراه ما باشید.

علل بد غذایی کودکان

  • اشتهای کودک به دلایل مختلفی کم و زیاد می‌شود که این دلایل شامل:
  • میزان فعالیت آن ها
  • سن رشد
  • وضعیت جسمی مثل خستگی، خواب آلودگی و …
  • بی نظمی در ساعات غذاخوردن
  • وجود استرس یا تنش در خانه
  • تقلید از والدین در مصرف غذا
  • تلاش برای جلب توجه

پیامد های بد غذایی کودکان

  • بروز کمخونی
  • عقب افتادن رشد کودک
  • رشد ناکافی
  • کوتاه ماندن قد
  • افزایش وزن کودک
  • بروز یبوست
  • کاهش تمرکز و حافظه
  • پرخاشگری
  • نقص توجه
  • مشکلات بیش فعالی

نقش والدین در بد غذایی کودکان

نقش پدر و مادر در ایجاد بد غذایی در کودکان خیلی پررنگ است. کودکان در انجام کارهای خود از پدر و مادر تقلید می کنند مخصوصا در زمینه غذا خوردن. اگر پدر یا مادر بد غذا باشند یا هر غذایی را نخورند کودک سریعا همین رفتار را تقلید می کند. از طرفی اگر مادر یا پدر برای دریافت غذا به کودک بیش از حد اصرار کند کودک به محض احساس کردن نگرانی در رفتار و ظاهر پدر و مادر، عادات بد غذایی را در پیش می‌گیرد.

نقش پدر و مادر در بدغذایی کودکان

عرضه کردن موادغذایی توسط والدین خیلی مهم است. والدین معمولا بر اساس عادات غذایی خود، عادات کودک را شکل می دهند و این می تواند بر رفتارهای غذایی کودک تاثیر جدی داشته باشد. برای مثال والدینی که خیلی میوه یا سالاد نمی خورند معمولا کودکانشان هم خیلی علاقه ‌ای به میوه یا سبزیجات نخواهند داشت.

را‌هکار های رفع بد غذایی کودکان

وعده ‌های غذایی را جذاب کنید

غذاها را تزئین کنید مثلا نیمرو را در ظرف های پخت مخصوص کودکان که به شکل حیوانات است بپزید.

تزئین کردن غذاها برای کودکان

استقلال کودک را در نظر بگیرید

غذا را به قطعات کوچک تر تقسیم کنید و در بشقاب کودک بگذارید. به کودک اجازه دهید خودش غذا را بخورد، با این کار کودک احساس استقلال می کند.

کودک را مجبور نکنید

هر موقع کودک از مصرف غذایی امتناع کرد، اصلا او را مجبور نکنید. سعی کنید آرام باشید و غذا را جمع کنید. غذا را در موقعیتی دیگر مجدد امتحان کنید.

تلویزیون را خاموش کنید

هیچ ‌گاه عادت غذاخوردن جلوی تلویزیون را برای کودک ایجاد نکنید. زیرا با این کار حواس کودک پرت برنامه‌های تلویزیون می‌شود و ممکن است تمرکزش به هم بخورد و بقیه غذا را نخورد.

برای غذا محدودیت زمانی بگذارید

کودک شما باید یاد بگیرد مدت زمان مصرف ناهار یا شام محدود است و نمی تواند هر موقع که گرسنه است درخواست غذا کند. با این کار کودک متوجه می شود خانه قانون دارد و باید همراه اعضای خانواده غذا بخورد.

محدودیت زمانی غذا برای کودکان

غذا را زودتر از افراد خانواده به کودک ندهید

خیلی از مادران ترجیح می دهند غذا را زودتر از بقیه افراد خانواده به کودک خود بدهند ولی این کار ممکن است باعث شود کودک به درستی غذا نخورد زیرا لذت دور هم بودن سر میز غذا را از دست می‌دهد و تنهایی غذا خوردن برای او جذابیت ندارد.

میان وعده‌های سنگین به کودک ندهید

نزدیک وعده‌های غذایی به کودک خوراکی های پر کالری و سنگین ندهید تا اشتهای کودک از بین نرود.

غذا جایزه نیست

خوراکی و تنقلات را بعنوان جایزه به کودک معرفی نکنید. اینجوری کودک بد عادت می ‌شود و غذاهای سالم مانند سبزیجات را نمی‌خورد.

از کودک کمک بگیرید

برای تهیه غذاها سعی کنید از کودک کمک بگیرید تا کودک هم در تهیه غذا دخیل باشد. این کار باعث می ‌شود کودک برای خوردن غذا اشتیاق بیشتری نشان دهد.

کمک کردن کودکان در پختن غذاها

به کودک حق انتخاب دهید

در انتخاب غذاها نظر کودک را بپرسید و به انتخاب او احترام بگذارید. با این کار حس استقلال کودک تقویت می ‌شود و کودک احساس خوبی در مورد غذا پیدا می ‌کند.

تفاوت بی اشتهایی با بد غذایی کودکان

بی اشتهایی یا بد غذایی فرق دارد و یکی نیستند. گاهی کودک در اثر یک بیماری مانند سرماخوردگی یا کمبود ماده غذایی اشتهای کافی ندارد. پس بی اشتهایی یک علت مهم دارد ولی بد غذایی یک مشکل رفتاری در کودک است که علت آن بر می‌گردد به سن کودک یا شرایط و قوانین زندگی او.

چند نکته مهم درمورد بچه ها

  • غذاخوردن بچه ها در سنین مختلف تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد. در کودکان ۱-۶ ساله، بدغذایی خیلی رایج است و باید با کمک مشاور تغذیه و روانشناس کودک این مشکل را برطرف کرد.
  • زندگی و دنیا برای کودکان خیلی هیجان انگیز است و گاهی آن ها ترجیح می‌دهند دنیای پیرامون را کشف کنند تا اینکه وقتشان برای غذاخوردن صرف کنند. پس اگر کودک خسته باشد طبیعی است که میلی برای غذا نداشته باشد.
  • تصمیم گیری درمورد غذا خوردن یا نخوردن بخشی از روند رشد احساسی، اجتماعی و ذهنی کودک است. او با این کار استقلال خود را به والدین نشان می‌دهد پس سعی کنید این مرحله از رشد را با آرامش بگذرانید.

پیشنهاد ۵ غذای خوشمزه برای کودکان بد غذا

وعده های غذایی جذاب برای کودکان

کلاب ساندویچ فیله مرغ

دو عدد نان تست را گریل کنید و و بین دو نان تست فیله مرغ و کاهو و گوجه بگذارید.

اسپاگتی مرغ

برای تهیه این غذا به مرغ، ماکارونی، روغن، پیاز، فلفل دلمه‌ای، رب گوجه‌فرنگی، نمک، فلفل و همین‌طور زردچوبه، کمی جعفری و مقداری آویشن احتیاج دارید .این غذا را همانند اسپاگتی معمولی پخته و آماده کنید. سپس بعد از چند دقیقه همه مواد اسپاگتی را ترکیب کرده و حرارت دهید. در نهایت اسپاگتی مرغ لذیذ برای کودک دلبند شما آماده است.

لازانیای رول شده اسفناج

لازانیا نیز همانند ماکارونی به ‌شدت موردعلاقه کودکان است. لازانیای رولی راحت تهیه می‌شود و برای آماده کردن آن شما به لازانیا، کمی پنیر موتزارلا و پنیر پارمسان، اسفناج، تخم‌مرغ، روغن، سبزی ریحان، نمک و فلفل احتیاج دارید.

لقمه مکزیکی

برای تهیه این لقمه شما به کمی نان گندم سبوس‌دار، هویج رنده شده، چند برگ کاهو، فلفل دلمه‌ای و پنیر احتیاج دارید. برای آماده کردن آن نیز کافی­است که نان را در قطع دلخواه برش­زده و کاهو را بر روی نان قرار دهید. سپس فلفل دلمه‌ای و هویج و پنیر را بر روی کاهو ریخته و لقمه کودک خود را بپیچید. البته شما می‌توانید در بین این لقمه نیز از مرغ ریش‌ریش شده و سرخ شده نیز استفاده کنید.

مینی پیتزای سبزیجاتی

این پیتزا بسیار دل انگیز ست و بچه ها تصور نمی کنند که دارند سبزیجات می خورند. روی یک سینی فلفل دلمه ای ها ینصف شده را به  روغن زیتون آغشته کنید و نمک و فلفل بپاشید. یک قاشق سس داخل هرنصفه فلفل بریزید و پنیر موتزارلا و پارمسان بپاشید و روی آن را با پپرونی بپوشانید. به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه بپزید تا فلفل ها ترد شوند و پنیر ذوب شود. برای چاشنی جعفری بزنید.

نتیجه گیری:

بدغذایی کودکان می تواند بخشی از روند رشد شخصیتی کودک باشد که باید با صبر و حوصله این مرحله را پشت سر بگذارید. بی اشتهایی با بد غذایی فرق دارد. اگر فکر می کنید بدغذایی کودکتان منجر به کاهش رشد او شده حتما این مساله را با مشاور تغذیه درمیان بگذارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *