برای کاهش چربی خون چی بخوریم | راهنمای جامع برای چربی خون بالا

برای کاهش چربی خون چی بخوریم

چربی خون بالا می‌تواند به مشکلات جدی مانند انسداد عروق درنتیجه بیماری‌های قلبی و سکته منجر شود که با کاهش چربی خون، می توانید از بروز این بیماری ها جلوگیری کنید. میلیون ها نفر در دنیا درگیر چربی خون بالا هستند که این موضوع منجر به نگرانی جهانی گشته است. این مقاله راهنمایی برای رژیم غذایی چربی خون بالاست که موادغذایی مفید و مضر برای چربی خون را بررسی می کند. همراه ما باشید.

علت افزایش چربی خون چیست؟

قبل از هرچیز ببینیم علت بالا رفتن چربی خون چیست.

چربی خون بالا به علت‌های مختلفی بروز می‌کند. از تغذیه نامناسب  گرفته تا عوامل ژنتیکی که همگی می‌توانند نقش مهمی داشته باشند. برای مثال مصرف بیش از حد غذاهای چرب و فرآوری‌شده مانند سوسیس و کالباس، یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش چربی خون است یا حتی مصرف زیاد قند وشکر، دسر، بستنی، عسل، نان های تهیه شده از آرد بدون سبوس و … می توانند باعث افزایش تری گلیسرید خون شوند. کاهش سریع چربی خون یکی از سوالایی ست که همواره پرسیده می شود ولی این کار نیاز به یک سبک زندگی سالم دارد. از طرفی در برخی موارد، مشکلات ژنتیکی نیز می‌تواند علت مهمی برای افزایش سطح چربی خون باشد.

درکل علت هرچه که باشد، با یک رژیم مناسب در کنار دارودرمانی می توانید اوضاع را سر و سامان دهید.

غذاهایی که به کاهش چربی خون کمک می‌کنند

رژیم غذایی چربی خون بالا رژیم سختی نیست فقط کافی ست بعضی از عادات غذایی اشتباه تان را اصلاح کنید و مواد غذایی که می‌توانند به کاهش چربی خون کمک کنند را بشناسید که در ادامه به مهم‌ترین آن ها اشاره می‌کنیم.

تاثیر فیبر در کاهش چربی خون

فیبر

یکی از مهمترین آیتم های رژیم چربی خون بالا، مصرف فیبر است که متاسفانه در ایران مصرف فیبر و غذاهایی که فیبر بالایی دارند مثل نان سبوس دار، حبوبات، سبزیجات و … بسیار پایین است. فیبرها بخصوص به کاهش کلسترول خون بالا کمک می کنند. طبق نظریه انجمن تغذیه امریکا، زنان کمتر از 50 سال به 25 گرم فیبر و مردان کمتر از 50 سال به 38 گرم فیبر نیاز دارند یا به ازای هر 1000 کالری 14 گرم فیبر نیاز است. در جدول زیر 10 ماده غذایی که بیشترین فیبر را دارند، مشاهده کنید.

ماده غذاییمقدار فیبر
یک فنجان لپه پخته16 گرم
یک فنجان عدس پخته15گرم
یک فنجان لوبیا پخته2/12 گرم
یک فنجان نخودفرنگی پخته5/12 گرم
3 قاشق غذاخوری دانه چیا10 گرم
یک عدد گلابی متوسط5/5 گرم
یک فنجان کینوا پخته2/5 گرم
3 قاشق غذاخوری بادام4 گرم
یک فنجان بروکلی(91 گرم)5/2 گرم
یک کف دست نان سبوس دار (30 گرم)2 گرم

میوه‌های غنی از فیبر

میوه‌هایی مانند سیب، گلابی و توت‌فرنگی سرشار از فیبر هستند که به کاهش چربی خون کمک می‌کنند. توجه کنید که مصرف زیاد میوه می تواند منجر به کبد چرب و افزایش تری گلیسرید خون شود. در یک رژیم غذایی 2000 کالری 3-2 واحد میوه می تواند کافی باشد.

سبزیجات برگ سبز

سبزیجاتی مانند اسفناج و کلم بروکلی دارای فیبر و مواد مغذی هستند که به تنظیم چربی خون کمک می‌کنند.

غلات کامل

غلات کامل مانند جو دوسر، برنج قهوه‌ای، نان های سبوس دار، جو  و … می‌توانند به کاهش چربی خون کمک کنند. متاسفانه درحال حاضر نان های سنتی ایران درحالت معمول همگی بدون سبوس هستند بنابراین سعی کنید نان های مصرفی خود را به نان های سبوس دار تغییر دهید.

گوشت کم چرب

تا حد امکان گوشت لخم و با حداقل میزان چربی تهیه کنید. پوست ماهی و مرغ را حتما جدا کنید چون چربی هایی که منشا حیوانی دارند دارای اسیدهای چرب اشباع هستند و اسید چرب اشباع کلسترول بد را در خون افزایش می دهد.

چربی خون بالا و مصرف گوشت

ماهی و اسیدهای چرب امگا-۳

ماهی‌هایی مانند سالمون، ساردین و قزل آلا سرشار از امگا-۳ هستند که امگا3 کمک بزرگی به کاهش تری گلیسرید می کند اما یادتان باشد که سرخ کردن ماهی به مدت طولانی و با روغن زیاد می تواند خواص آن را از بین ببرد.

آجیل

آجیل‌هایی مثل گردو و بادام سرشار از چربی‌های مفید و فیبر ها هستند که در رژیم غذایی چربی خون بالا جایگاه ویژه ای دارند. لازم به ذکر است که آجیل ها از گروه چربی ها هستند و مصرف زیاد آن ها توصیه نمی شود.

سیر، شوید، کنگر فرنگی

برخی از مواد غذایی مثل سیر، شوید و کنگر فرنگی به طور خاص تاثیر مثبتی بر چربی های خون دارند. در بعضی موارد این موادغذایی در قالب مکمل تجویز می گردد ولی در هرصورت بدون مشورت با متخصص هرگز از مکمل ها استفاده نکنید.

غذاهای مفید برای کاهش چربی خون

مواد غذایی مضر برای چربی خون بالا

برخی مواد غذایی باعث افزایش چربی خون می شوند. کاهش سریع چربی خون نیازمند رعایت های شدید غذایی و البته مصرف داروهاست. بعضی از این موادغذایی را باهم مرور کنیم.

غذاهای سرخ‌شده و چرب

اگر برای سرخ کردن غذاها از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده می کنید در مصرف آن احتیاط کنید. البته درست است که بهترین روغن برای سرخ کردن همین روغن است ولی در هر صورت این روغن برای تحمل حرارت شدید ناشی از سرخ کردن، سرشار از اسیدهای چرب اشباع است که کلسترول خون را بالا می برد. از طرفی غذاهای سرخ‌شده نیز تاثیر منفی بر چربی های خون دارند. پس تا می توانید غذاهای سرخ شده کمتری مصرف کنید.

شیرینی‌ها و کربوهیدرات‌های ساده

شیرینی‌ها، دسر، بستنی، پیراشکی و… بخاطر گلوکز زیادی که دارند می توانند تری گلیسرید را افزایش دهند. از طرفی اغلب همراه چربی زیادی هستند که به نوبه خود تاثیر بدی بر چربی های خون می گذارد. نگرانی دیگر درمورد شیرینی و بیسکویت و دسر این است که روغن قنادی سرشار از اسیدچرب ترانس است. اسید چرب ترانس کلسترول بد را افزایش می دهد و کلسترول خوب را کم می کند بنابراین بدترین اسید چربی ست که می تواند در روغن باشد. روغن قنادی، روغن نباتی جامد و حتی کریمر یا کافی میت هایی که به قهوه خود اضافه می کنید سرشار از ترانس هستند.

روغن حیوانی، دنبه، روغن زرد یا کرمانشاهی

اسیدچرب اشباع که بالاتر درمورد آن حرف زدیم، می تواند کلسترول را افزایش دهد. منابع غذایی این اسیدچرب چربی لبنیات، کره، خامه، روغن حیوانی، دنبه، روغن زرد یا کرمانشاهی است. در یک رژیم 2000 کالری مصرف 20 گرم اسیدچرب اشباع مانعی ندارد بنابراین مصرف هرازگاهی از موارد ذکر شده اشکالی ندارد ولی نباید جزو روتین غذایی شما باشند.

چربی خون بالا و مصرف روغن حیوانی یا دنبه

غذاهای فرآوری شده

غذاهای فراوری شده مانند سوسیس، کالباس، همبرگر، پنیر پیتزا و … تاثیر بسیار منفی بر چربی خون دارند. از مصرف زیاد این موادغذایی بپرهیزید و موادغذایی تازه و سالم را جایگزین آن ها کنید.

بهترین رژیم غذایی برای افراد مبتلا به چربی خون بالا

بهترین رژیم غذایی برای افراد مبتلا به چربی خون بالا ملزم رعایت نکاتی ست که در این مقاله گفته شد یعنی رژیم کم چرب همراه با مصرف فیبر و پروتئین کافی. ضمن اینکه زمان مراجعه شما به مشاور تغذیه، علاوه بر تنظیم رژیم مکمل های مورد نیاز شما برایتان تجویز می گردد که می توانند روند درمان را سریع تر کنند.

راهکارهای ساده برای شروع کاهش چربی خون

شاید برداشتن قدم اول برای کاهش چربی خون و داشتن سبک زندگی سالم کمی سخت باشد ولی سعی کنید آرام آرام عادات غذایی که فکر می کنید نیاز به تغییر دارند را عوض کنید. راهکارها را برای خود آسان کنید تا بتوانید در این مسیر بمانید. 5 راهکار ساده برای شروع این مسیر

  • مصرف مواد غذایی مناسب
  • ورزش منظم
  • اجتناب از غذاهای مضر ذکر شده
  • پیاده روی و افزایش تحرک
  • افزایش مصرف آب

می باشد که پیشنهاد می کنم این عادات را برای همیشه در زندگی خود نهادینه کنید تا دچار عوارض سبک زندگی ناسالم نشوید.

نتیجه گیری

بجز مواردیکه ژنتیک دخیل است، اغلب موارد چربی خون بالا در نتیجه ی یک رژیم ناسالم پیش می آید که هرچه سریع تر باید به آن رسیدگی کنید. رژیم غذایی چربی خون بالا یکی از مواردی است که می تواند کمک بزرگی برای حل این مساله کند. ضمن مصرف داروها، یک رژیم غذایی سالم، تحرک و فعالیت بدنی، مصرف مکمل های لازم می توانند مسیر درمان را راحت تر کنند.

کاهش چربی خون نه تنها باعث افزایش طول عمر و سلامت کلی بدن می‌شود، بلکه کیفیت زندگی شما را نیز بهبود می‌بخشد.

تاثیر سبک زندگی سالم در کاهش چربی خون

سوالات متداول

1. آیا چربی خون بالا به ارث می‌رسد؟

   بله، برخی افراد به دلیل ژنتیک مستعد چربی خون بالا هستند.

2. آیا ورزش می‌تواند چربی خون را به تنهایی کاهش دهد؟ 

   ورزش نقش موثری دارد، اما همراه با تغذیه سالم موثرتر است.

3. آیا آجیل چربی خون را افزایش می‌دهد؟

   آجیل‌های بعلت فیبری که دارند به کاهش چربی خون کمک می کنند ولی در مصرف شان نباید زیاده روی کنید.

4. بهترین زمان برای ورزش کردن برای کاهش چربی خون کی است؟

   هر زمان که بتوانید به طور منظم ورزش کنید مفید است. مهم تر از زمان ورزش، استمرار در انجام آن است.

پیشنهاد من به شما:

اگر شما هم به دنبال کاهش چربی خون خود هستید، همین حالا اولین قدم را بردارید. برای غذای امروز یک وعده غذایی سالم و مغذی که فیبر و سبزیجات و پروتئین داشته باشد مانند کمی نخودفرنگی همراه فیله مرغ و اسفناج برای خودتان آماده کنید.

اگر مطالب این مقاله برایتان مفید بود خوشحالم می شویم نظرات و تجربیات شما را بدانیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *