تری‌ گلیسیرید چیست؟ همه چیز درمورد تری‌ گلیسرید خون

تری گلیسیرید چیست

این بار که آزمایش خون دادید، دقت کنید که کلمه TG  را در برگه آزمایش پیدا کنید.

TG  یا همون تری‌ گلیسرید یکی از پارامتر های مهم آزمایش خون است و اگر نگران سلامت قلب و کبد هستید پس باید بیشتر مراقب این نوع از چربی خون باشید. بالا بودن تری گلیسرید در خون میتواند خطر حملات قلبی یا سکته قلبی یا حتی بروز کبد چرب را افزایش دهد. اگر اخیرا آزمایش خون دادیدو تری گلیسرید خون بالاست، برای کاهش آن این مقاله به شما کمک میکند. همراه ما باشید.

high triglyceride

Triglycerides چیست؟

تری گلیسرید همانند کلسترول یک نوع چربی خون می‌باشد. زمانیکه غذا می‌خورید، بدن کالری اضافی را به تری‌گلیسرید تبدیل می‌کند و آن را در سلول های چربی ذخیره می‌کند. زمانیکه شما احساس گرسنگی کنید و غذایی در دسترس نباشد این چربی از سلول ها آزاد شده و انرژی شما را تامین می‌کند.

اگر فعالیت بدنی کافی نداشته باشید یا بیشتر از نیاز خود غذا دریافت کنید، انرژی دریافتی بیشتر از انرژی مصرفی می‌شود، درنتیجه تری‌گلیسرید خون افزایش میابد (هایپر تری گلیسریدمی).

محدوده تری گلیسیرید نرمال چند است؟

تری‌گلیسرید کمتر از 150 بهترین مقدار تری گلیسرید می‌باشد اما تری‌گلیسرید بالای 200 خطرناک می‌باشد و نیاز به مراقبت و جلوگیری از افزایش بیشتر دارد.

عوارض بالا بودن تری گلیسرید خون

بهترین سطح تری گلیسیرید کمتر از 150 است ولی زمانی که تری گلیسیرید به بالای 150 و مخصوصا 200 میرسد نقش ورزش و تغذیه پررنگ تر می شود.عوارض تری گلیسیرید بالای 200 در طولانی‌ مدت ، باعث تجمع آن در دیواره های عروق می‌شود و بیماری‌هایی مانند پرفشاری خون و مشکلات قلبی را به‌وجود می آورد. از دیگر مشکلاتی که هایپر تری‌گلیسریدمی ایجاد می‌کند، می‌توان به سکته ‌های قلبی و مغزی اشاره کرد. از طرفی دیده شده که با افزایش شدید و طولانی تری‌گلیسرید، پانکراس ملتهب می‌شود که به آن پانکراتیت گفته می‌شود.

همچنین در شرایط زیر ممکن است تری گلیسرید در خون افزایش یابد:

  • دیابت
  • سندروم متابولیک
  • کمکاری تیروئید
  • مصرف برخی داروها مانند دیورتیک‌ها، استروژن و پروژسترون، رتینوئیدها، استروئیدها، بتابلاکر ها مانند پروپرانولول، کورتون و دیگر داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی و داروهای HIV

مواد غذایی که باعث بالا رفتن تری گلیسرید میشوند:

مصرف زیاد شکر و مواد غذایی با شکر افزوده

دسر، نوشابه، آبمیوه های صنعتی، دلستر و … حاوی شکر افزوده هستند که مصرف زیاد این مواد غذایی شیرین باعث افزایش تری‌گلیسرید و تجمع بیشتر چربی در ناحیه شکم می‌شود.

رژیم غذایی با کربوهیدرات بالا

مصرف زیاد کربوهیدرات مانند نان، برنج، پیراشکی و … باعث تبدیل قند اضافی به تری‌گلیسرید می‌شود.

 مصرف زیاد میوه

مصرف زیاد میوه به دلیل داشتن قند فروکتوز، می‌تواند باعث تولید تری‌گلیسرید در خون شود و حتی ممکن است سبب چرب شدن کبد نیز شود.

مصرف نان های تهیه شده از آرد سفید و بدون سبوس

نان‌هایی مانند لواش، تافتون و بربری بعلت نداشتن سبوس باعث افزایش شدید در قند خون و ترشح زیاد انسولین شده و در طولانی مدت تری‌گلیسرید خون را افزایش می‌دهند.

روغن های اشباع

لبنیات پرچرب، گوشت های قرمز حاوی چربی، دنبه، پوست مرغ  و … منبع چربی اشباع می‌باشند. چربی اشباع باعث افزایش تری‌گلیسرید و کلسترول خون می‌شود.

الکل

نوشیدنی های الکلی اغلب انرژی زیادی دارند و مصرف زیاد آن ها باعث اختلال در پروفایل لیپیدی می‌شود.

فست‌فود ها

fastfood and triglycerides

راهکارهایی برای درمان چربی خون بالا

کاهش وزن بدن

اضافه وزن و چاقی باعث افزایش تری‌ گلیسرید می‌شود. یکی از راهکارهای پیشنهادی برای کاهش تری‌ گلیسرید خون رعایت یک رژیم اصولی متناسب با شرایط شما می‌باشد.

برای دریافت رژیم متناسب با شرایط خودتون اینجا کلیک کنید.

مصرف ماهی

ماهی به خصوص ماهی‌های چرب دارای امگا3 مانند سالمون و… بعلت چربی مفید از نوع امگا3 سطح تری گلیسرید خون را کاهش می‌دهند. طبق توصیه انجمن قلب آمریکا، مصرف ماهی دو بار در هفته تاثیر مفیدی بر کاهش چربی خون دارد.

مصرف آجیل ها

آجیل ها بخصوص گردو تاثیرات مثبتی بر تری‌گلیسرید خون دارند.

فعالیت بدنی

ورزش کردن و داشتن فعالیت بدنی به مدت 150 دقیقه در هفته، تاثیرات مطلوبی بر پروفایل لیپیدی و قلب و مغز دارد. ترکیب ورزش های هوازی و قدرتی برای سلامت قلب و عروق توصیه می‌شود.

triglycerides and activity

مصرف نان های سبوس دار

نان های سبوس دار مانند نان جو و جودوسر و … بعلت فیبر فراوانی که دارند، پروفایل لیپیدی را بهبود داده و سطح تری‌گلیسرید را کاهش می‌دهند.

مصرف سویا

سویا سرشار از فلاوونوئید ها می‌باشد. این ماده غذایی مفید ، باعث کاهش تری‌گلیسرید و کلسترول LDL در خون می‌شود. پروتئین سویا یکی از پروتئین‌های مفید در رژیم غذایی می‌باشد.

مکمل های مفید برای کاهش تری گلیسرید

مکمل امگا 3 با” EPA” بالا

امگا3 مخصوصا از نوع” EPA ” باعث کاهش سطح تری‌گلیسرید خون می‌شود.

زردچوبه

مطالعات نشان داده‌اند که مصرف مکمل زردچوبه باعث کاهش تری‌گلیسرید و کلسترول LDL می‌شود.

triglycerides and tumeric

چه رژیمی برای کاهش تری گلیسرید توصیه می‌شود؟

برای کاهش چربی‌های بدن مخصوصا تری‌گلیسرید، یک رژیم بر پایه سبزیجات همراه با پروتئین کافی (ترجیحا پروتئین از ماهی، سفیده تخم‌مرغ و ماکیان تامین شود) و کربوهیدرات نوع سبوس دار توصیه می‌شود. همچنین در مصرف میوه زیاده روی نشود. به مصرف آجیل ها و دانه ها توجه شود و حبوبات حتما در وعده های غذایی روزانه گنجانده شود.

نام این رژیم، رژیم مدیترانه ای است که یک رژیم متعادل و توصیه شده از سمت انجمن قلب آمریکا می‌باشد.

برای دریافت رژیم متناسب با شرایط خودتون اینجا کلیک کنید

سخن آخر

کاهش تری‌ گلیسرید خون، با داشتن یک لایف‌استایل سالم امکان پذیر است. لایف استایل سالم شامل دریافت غذاهای مفید و سالم، داشتن فعالیت بدنی کافی در هفته و عدم دریافت کالری اضافی می‌باشد. برخی از موادغذایی باعث کاهش تری‌گلیسرید می‌شوند مانند ماهی‌ها، حبوبات و… که توصیه می‌شود این مواد غذایی در وعده های روزانه گنجانده شود. یادتان باشد افزایش تری‌گلیسرید خون پیامدهای منفی بر سلامت قلب و عروق می‌گذارد بنابراین با انجام چکاپ و رعایت رژیم‌غذایی مراقب پروفایل لیپیدی و قلب و عروق خود باشید.

منابع این مقاله

  • Mayoclinic.org
  • Healthline.com

2 دیدگاه دربارهٔ «تری‌ گلیسیرید چیست؟ همه چیز درمورد تری‌ گلیسرید خون»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *